V arabské kuchyni je cizrna vyloženě nepostradatelná a recept na hummus, pikantní pastu z ní, je naprostou klasikou. Ochucuje se po libosti, počínaje jemnými bylinkami a konče různým množstvím česneku nebo ostrým kořením. Základ ovšem zůstává: hladce prošlehaná cizrnová pasta, zvláčněná kvalitním olejem.
SUROVINY (4 PORCE)
- cizrna 250 g
- vařená nebo konzervovaná, scezená
- tahini 1 PL
- sezamová pasta
- olivový olej 3 PL
- česnek 2 stroužky nebo více, chcete-li
- petrželka 2 PL nasekaná
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- citronová štáva 1 PL
- chilli sušené 1 špetka nebo jiné koření, např. paprika, ale lze vynechat
POSTUP
- Vařenou nebo konzervovanou cizrnu vsypte do robotu, přidejte sezamovou pastu tahini a rozmixujte. Postupně při tom přilévejte olej; trochu si však ponechte stranou na zakápnutí. Na závěr přidejte kořenicí přísady a krátce prošlehejte, aby se vše spojilo do hladké pasty.
- Hummus můžete podávat ihned, chutná za tepla i studena. Pokud vám nějaký zbude (v chladu vydrží i několik dnů), zakápněte ho olejem, aby pasta neosychala. Podávejte jako pomazánku na chléb nebo jiné pečivo, s drobným slaným pečivem, případně s chipsy jako dip. S hummusem samozřejmě skvěle ladí i chlebové placky.