hummus

Hummus

V arabské kuchyni je cizrna vyloženě nepostradatelná a recept na hummus, pikantní pastu z ní, je naprostou klasikou. Ochucuje se po libosti, počínaje jemnými bylinkami a konče různým množstvím česneku nebo ostrým kořením. Základ ovšem zůstává: hladce prošlehaná cizrnová pasta, zvláčněná kvalitním olejem.

SUROVINY (4 PORCE)

  • cizrna 250 g
  • vařená nebo konzervovaná, scezená
  • tahini 1 PL
  • sezamová pasta
  • olivový olej 3 PL
  • česnek 2 stroužky nebo více, chcete-li
  • petrželka 2 PL nasekaná
  • sůl 1 špetka
  • pepř 1 špetka
  • citronová štáva 1 PL
  • chilli sušené 1 špetka nebo jiné koření, např. paprika, ale lze vynechat

 

POSTUP

  1. Vařenou nebo konzervovanou cizrnu vsypte do robotu, přidejte sezamovou pastu tahini a rozmixujte. Postupně při tom přilévejte olej; trochu si však ponechte stranou na zakápnutí. Na závěr přidejte kořenicí přísady a krátce prošlehejte, aby se vše spojilo do hladké pasty.
  2. Hummus můžete podávat ihned, chutná za tepla i studena. Pokud vám nějaký zbude (v chladu vydrží i několik dnů), zakápněte ho olejem, aby pasta neosychala. Podávejte jako pomazánku na chléb nebo jiné pečivo, s drobným slaným pečivem, případně s chipsy jako dip. S hummusem samozřejmě skvěle ladí i chlebové placky.