dynova-polevka

Dýňová polévka

Dýně je tradičně spíše podzimní ingrediencí, ale naštěstí se velmi dobře uchovává, a proto si její skvělou chuť můžeme užívat až do jara. I ta nejjednodušší příprava dýňové polévky vás překvapí plnou chutí. Zkrátka – v jednoduchosti je síla… 🙂

SUROVINY (4 PORCE)

  • máslo 2 PL
  • cibule 1 ks
  • malá, nakrájená nadrobno dýně 500 g hokkaido nebo muškátová, očištěná, nakrájená na kostky (hokkaido se nemusí loupat, ostatní dýně ano)
  • vývar 600 ml drůbeží, hovězí nebo zeleninový
  • česnek 2 stroužky utřený
  • smetana ke šlehání 150 ml 33%
  • sůl
  • pepř čerstvě mletý
  • muškátový oříšek 1 špetka nastrouhaný
  • zakysaná smetana k podávání (nemusí být)
  • dýňový olej na pokapání
  • dýňová semínka na posypání

 

POSTUP

  1. V rendlíku opečte na másle cibuli dosklovita. Přidejte dýni, opečte ji ze všech stran, zalijte vývarem, přiklopte a uvařte doměkka. Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pak přidejte česnek a smetanu ke šlehání, prohřejte, podle chuti dosolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a promíchejte.
  2. Polévku podávejte s trochou zakysané smetany, chcete-li, pokapanou dýňovým olejem a posypanou předem nasucho opraženými semínky.