Dýně je tradičně spíše podzimní ingrediencí, ale naštěstí se velmi dobře uchovává, a proto si její skvělou chuť můžeme užívat až do jara. I ta nejjednodušší příprava dýňové polévky vás překvapí plnou chutí. Zkrátka – v jednoduchosti je síla… 🙂
SUROVINY (4 PORCE)
- máslo 2 PL
- cibule 1 ks
- malá, nakrájená nadrobno dýně 500 g hokkaido nebo muškátová, očištěná, nakrájená na kostky (hokkaido se nemusí loupat, ostatní dýně ano)
- vývar 600 ml drůbeží, hovězí nebo zeleninový
- česnek 2 stroužky utřený
- smetana ke šlehání 150 ml 33%
- sůl
- pepř čerstvě mletý
- muškátový oříšek 1 špetka nastrouhaný
- zakysaná smetana k podávání (nemusí být)
- dýňový olej na pokapání
- dýňová semínka na posypání
POSTUP
- V rendlíku opečte na másle cibuli dosklovita. Přidejte dýni, opečte ji ze všech stran, zalijte vývarem, přiklopte a uvařte doměkka. Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pak přidejte česnek a smetanu ke šlehání, prohřejte, podle chuti dosolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a promíchejte.
- Polévku podávejte s trochou zakysané smetany, chcete-li, pokapanou dýňovým olejem a posypanou předem nasucho opraženými semínky.